Colisa chuna

Wikipedia: “De Honinggoerami (Trichogaster chuna, voorheen Colisa chuna) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Hij behoort tot de familie van de Echte goerami’s en komt oorspronkelijk voor in India en Bangladesh. Het is een vreedzame, enigszins schuwe vis die alleen maar met andere vreedzame vissen samen gehouden kan worden. Het aquarium van minimaal 60 cm lang kan ingericht worden met veel planten en ook een aantal drijfplanten mogen niet ontbreken. De soort is zeer gevoelig voor Oödinium (peperstip). Het zijn alleseters, maar de grootte van het voedsel moet wel aan de grootte van de vis aangepast worden. De kweek is redelijk eenvoudig. Een paartje maakt een territorium van ongeveer 50 cm² en dat wordt tegen soortgenoten verdedigd. Het mannetje bouwt een slordig schuimnest (soms zelfs geen), en de eieren worden afgezet, bevrucht en in het schuimnest opgeborgen.[2] Het vrouwtje wordt nu verjaagd en het mannetje neemt verder de broedzorg op zich. De eieren komen na 24-36 uur uit en nog een dag verder zwemmen de jongen vrij. Zodra ze niet meer bij elkaar blijven moet ook het mannetje worden verwijderd. De jongen kunnen de eerste dagen gevoerd worden met het fijnste infuus en daarna met Artemia-naupliën.”

Gezonde vissen in een aquarium met goede balans
Met een goede temperatuur, genoeg beschutting, juiste waterwaarden en het regelmatig schoonmaken van het aquarium help je de aquariumvissen. Gezonde aquariumvissen zijn actief, hebben een gezonde kleur en hebben een hoge weerstand waardoor zij minder vatbaar zijn voor ziektes. Variaties op het dieet dragen ook bij aan het verhogen van de weerstand en verbeteren van de kleuren van de vissen.

Van Colisa chuna (honinggoerami) heb ik wat mooie foto’s gemaakt die ik in de hieronder geplaatste galerij  wil laten zien.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »