Selecteer een pagina

Zondag 25 juni 2017 stond al een poosje in mijn agenda gereserveerd voor een bezoek aan de periodieke reptielenbeurs in Houten. Hoewel ik al ruim 10 jaar niet meer actief terrarium houd, ben ik natuurlijk nog steeds heel geïnteresseerd en daarnaast is het altijd leuk om oude kennissen uit dat wereldje te ontmoeten.

Ik was ruim voor de opening van de beurs al binnen dankzij mijn betrokkenheid bij een van de standhouders. Dat stelde mij in de gelegenheid rustig met mijn fototoestel rond te gaan voordat de massa aan bezoek binnen was. Een van de eerste dingen die ik altijd doe is mijn oud-vrijwilligers van het Reptilion opzoeken, die daar iedere beurs met hun Exocrawlers vertegenwoordigd zijn. Deze stand bestaat altijd uit twee elementen: De opgezette insecten en spinnen van Marco Burgers en de slangen van Arjan de Weger. Arjan is er meestal met zijn hele gezin: zijn vrouw Danielle, en hun twee dochters Éowyn en Kaitlin. Na kort te hebben bijgepraat begin ik dan aan mijn eerste rondje over de beurs.

De stand van de Exocrawlers, professioneel opgezette en ingelijste insecten. Met zorg ingelijste vlinders, kevers, schorpioenen, spinnen en nog meer.

Wat direct opvalt is de enorm uitgebreide aanwezigheid van de Blue Lagoon uit Maassluis. Blue Lagoon bestaat in juli van dit jaar alweer 20 jaar!

De Blue Lagoon bestaat in juli van dit jaar alweer 20 jaar ! Een nuttige goody-bag die door charmante jonge dames werd uitgedeeld

Zij heten u op 1 juli 2017 tussen 10.00 – 17.00 uur van harte welkom om samen hen dit jubileum te vieren. Zowel voor kinderen, als voor ouderen worden er die dag leuke activiteiten georganiseerd.Een programma is te bekijken op hun website. Het was super leuk om eigenaar Pieter Visser, sponsor van mijn website, even te spreken en te horen dat het goed gaat met het bedrijf. Blue Lagoon had deze beurs fors uitgepakt met veel standruimte, een heuse disco, gratis hapjes en drankjes, en een nuttige goody-bag die door twee charmante jonge dames werd uitgedeeld. Uiteraard met de bedoeling om veel mensen te interesseren op 1 juli naar Maassluis te komen om het feestje mee te beleven. Pieter vroeg mij om snel even een groepsfoto te maken van zijn “crew” op deze beurs.

Pieter vroeg mij om snel even een groepsfoto te maken van zijn “crew” op deze beurs.

Deze reptielenbeurs trekt liefhebbers uit allerlei windstreken en ik heb dan ook, naast Engels, Frans en Duits, talen horen spreken die ik niet thuis kon brengen. Waar ik enige jaren geleden opmerkte dat het beursaanbod van dieren wat eenzijdig was geworden kon ik dat nu toch niet herhalen. Er was voor ieder wat wils: Pijlgifkikkers, boomkikkers en padden, allerlei hagedissen, waaronder een ruim aanbod agamen, dag- en nachtgekko’s, leguaanachtigen, varanen, teju’s, land- en waterschildpadden, en uiteenlopende soorten interessante slangen, waaronder een interessante stand met haakneusslangen. Daarnaast enorm veel techniek, zowel voor het droge als voor het vochtige terrarium. Veel insecten en spinnen. Maar ook een ruim aanbod aan diepvries- en levende grote en kleine voederdieren en ander voedsel.

Het Cites-bureau was vertegenwoordigd met informatie over EU-certificaten.

Het Cites-bureau was vertegenwoordigd met informatie over EU-certificaten.
CITES in Nederland: De Europese verordeningen zijn rechtstreeks van toepassing in Nederland. Daarom is het niet meer nodig om deze regels in nationale wetgeving op te nemen. Voor zover op Europees niveau de verplichtingen uit de CITES-overeenkomst niet zijn uitgewerkt, zijn ze terug te vinden in de Flora- en faunawet. U moet hierbij met name denken aan de naleving en strafbaarstelling van de CITES-regels. Daarnaast heeft Nederland een aantal regels gesteld voor het bezit van bepaalde soorten, zoals apen en katachtigen.

Zonder toestemming van het CITES-bureau, is het niet toegestaan om levende dieren van Bijlage A-soorten te vervoeren als zij niet in gevangenschap zijn geboren en gefokt. Dit geldt ook voor levende planten die niet kunstmatig zijn gekweekt. Met een EU-certificaat kunt u ontheffing krijgen van de verboden of toestemming voor vervoer. In Nederland noemen we dit een EU-certificaat. Andere Europese landen noemen het een “EUcertificate” of “Article 10 certificate”.  
Voor de volledige tekst verwijs ik naar de link. Klik: hier.

In de aanleunende knaagdierenzaal stond stand van Matthijs Kuijpers.

In de aanleunende knaagdierenzaal stond stand van Matthijs Kuijpers. Hij is dierenfotograaf met een passie voor koudbloedige dieren. Vanuit Nederland heeft hij door de regenwouden van Papoea-Nieuw-Guinea, de woestijnen van Namibië, de bergen van Spanje, en het laagland van Indonesië, gereisd om de meest onvoorstelbare, bizarre en kleurrijke reptielen en amfibieën van de wereld te vinden en te fotograferen. Af en toe verzorgt hij workshops.
Zijn foto’s zijn wereldwijd gepubliceerd, in o.a. National Geographic, Newsweek, The Guardian, De Telegraaf, GEO, Terre Sauvage, BBC Wildlife Magazine, Discovery boeken, Editions Chimaera en nog veel meer tijdschriften, boeken en websites.

Alles met elkaar was het weer een interessante beurs die ik na 11.00u samen met Danny Verlinden nog eens ben doorgelopen. Voor de actieve terrariumliefhebber is er van alles te vinden. Voor liefhebbers als Danny en ik, is er van alles te zien. We hebben ons weer een paar uurtjes prima vermaakt.

Alles met elkaar was het weer een interessante beurs die ik na 11.00u samen met Danny Verlinden nog eens ben doorgelopen. Voor liefhebbers als Danny en ik, is er van alles te zien. We hebben ons weer een paar uurtjes prima vermaakt.

Wie echt ALLE foto’s wil zien die ik tijdens de beurs gemaakt heb, klik: hier.

Translate »