Selecteer een pagina

Nympaea minuta

De eerste keer dat ik Nyphaea minuta zelf tegenkwam was op de Vivariumbeurs van 2012. De jonge waterlelies werden daar keurig in de bekende potjes aangeboden en in het bakje waar ze in stonden was ook een bloeiend exemplaar aanwezig. Er werd uitdrukkelijk melding van gemaakt dat deze van Madagaskar afkomstige waterlelie onder water kan bloeien en het prachtige witte bloempje was daar het overtuigende bewijs van. In mijn verslag van de Vivariumbeurs 2012, maak ik dan ook melding van het feit dat deze plant mij was opgevallen.

Diverse Nymphaea-soorten zijn te koop bij Aquarium-planten.com.

Nympaea minuta.

Nympaea minuta. De plant zoals aangeboden op de Vivariumbeurs 2012.

Nympaea minuta.

Nympaea minuta. De plant in mijn aquarium.

Naar aanleiding van dat verslag kreeg ik kort na de beurs een mailtje van Niels van Roon uit Den Helder, waarin hij mij vertelde dat hij deze plant al enige tijd met veel plezier in zijn aquarium verzorgt en dat hij mij wel aan een stek zou willen helpen. Van dat aanbod heb ik graag gebruik gemaakt en begin april 2012 viel de envelop met de stek via de brievenbus bij mij op de deurmat. Het was een kleine stek, maar hij groeide uitermate vlot en krachtig en binnen de kortste keren was het een indrukwekkende solitair in mijn aquarium. Het onderwaterblad van deze lelie doet denken aan dat van Nympaea micrantha en het is net zo doorschijnend, dun en kwetsbaar. Eigenlijk zie ik best wel veel overeenkomsten tussen deze beide soorten waterlelies. Beide soorten hebben in ieder geval de neiging om veel te groot te worden voor mijn bak.

N.B.: Aquariumplanten met roodachtig blad hebben extra aandacht nodig. Wanneer de rode kleur vervaagt of de groei van de planten geremd wordt, is er extra voedingstof voor aquariumplanten met roodachtig blad nodig. Vooral ijzer is belangrijk voor deze planten, maar magnesium en sporenelementen mogen ook niet ontbreken.

Willem Zaal: “Hallo Bart. Bij mij blijft de plant maar bloemen produceren, de bloem gaat onder water open en gaat dezelfde dag weer dicht. Na ongeveer een dag of veertien springt die knop weer open, het zaad drijft weg en je bak staat wat later vol met een paar honderd zaailingen!!” Dat is ook de ervaring van Jacques de Jong. Hij constateerde dat er bij de voorruit van zijn aquarium, maar ook elders, minuscuul kleine, onbekende plantjes zich aan het ontwikkelen waren. Zelfs Willem van Wezel kon even niet raden wat het was. Later bleken dit de zaailingen van N. minuta te zijn. Om even te illustreren hoe klein dit plantje van start gaat. Het zaad dat vrij komt van 1 bloemknop levert dus vele honderden jonge planten op. Voorwaar dus niet een plant waarover we ons zorgen hoeven maken over de houdbaarheid voor de hobby. Zelf zie ik al die zaailingen in mijn bak niet zo zitten, ik haal de bloem nadat die is uitgebloeid dus zo snel mogelijk weer weg.

Nympaea minuta.

4 Foto’s die ik van Willem Zaal ontving: Bloemknop en zaailingen.

Nympaea minuta

Overal zie je wel ergens een jonge plant.

Nympaea minuta

Eigenlijk zijn de jonge planten net “onkruid” in de bak.

Nympaea minuta.

Alleen deze bak zou aan de vraag naar deze plant al kunnen voldoen.

Wat je bij waterlelies in het algemeen wel ziet is dat het blad als het ware in lagen, van beneden naar boven groeit. De eerste bladeren blijven laag totdat het oppervlak dat de plant kan bestrijken is vol gegroeid met dit blad en dan komt de tweede laag. De bladstelen worden net iets langer en het blad wordt groter. Ook het oppervlak dat de plant met deze laag blad beslaat wordt groter. Dit proces gaat door totdat de plant tot het vormen van drijfbladeren overgaat. In het aquarium laten we dit over het algemeen niet zo ver komen, omdat drijfbladeren veel licht afschermen en daardoor de groei van omliggende waterplanten belemmert. Daarnaast is de onderwatervorm van het blad veel decoratiever. De meeste Nymphaea’s maken pas bloemen wanneer ze een aantal drijfbladeren hebben gevormd. N. minuta maakt al bloemknoppen wanneer hij met z’n tweede laag blad bezig is. Soms maakt hij 1, maar vaak ook meerdere bloemknoppen. Het maximum dat ik tot nu toe telde was 3.

Nympaea minuta.

Nymphaea minuta, tijdens de disctrictskeuring 2013 in mijn aquarium.

Deze plant is een echte snel groeiende solitair. Drie weken voor de districtkeuring 2013, heb ik de plant volledig en kort boven de bodem kaal geknipt. De dag voor de keuring heb ik vier bladeren van de derde groeilaag weer weg geknipt omdat de plant te dominant aanwezig was op die plek. Er zaten op dat moment alweer twee bloemknoppen in de plant. Dit om de groeikracht en groeisnelheid van de plant even te demonstreren. Geen plant voor kleine aquaria, maar wel een mooie, decoratieve plant wanneer die op de juiste plek in het juiste aquarium wordt neergezet.

Nympaea minuta.

Nymphaea minuta met een knop. Lastig te zien, maar hij is bezig om open te gaan in het hart van de plant.

Nympaea minuta.

Een mooie combinatie: De tere en kwetsbare bloem met een even tere en kwetsbare garnaal. De bloem bloeit over het algemeen 1 hele dag.

Translate »