Selecteer een pagina

Echinodurus kleiner bär

Echinodurus kleiner bar of “kleiner bär”

Zoals elders, waar deze plant op mijn website ter sprake komt, steeds al aangegeven is deze plant een zogenaamde “cultivar” oftewel een plant die ontstaan is door genetische manipulatie oftewel een plant die in de reageerbuizen in het lab werd gecreëerd. Dat betekent dus dat deze plant in de vrije natuur oorspronkelijk niet voorkomt. Inmiddels is er een reeks van Echinodorus-achtigen op deze manier op de markt gezet en wordt het voor de botanicus steeds lastiger om al deze soorten uit elkaar te houden.

Echinodurus kleiner bär.

Een halfwas plant, zo is deze rood kleurende Echinodurus kleiner bär eigenlijk op z’n mooist.

Ik heb deze plant eigenlijk al vanaf het begin dat ik mijn “topsloot” in gebruik nam in mijn aquarium en ik ben nog steeds zee gecharmeerd van deze plant. Op z’n mooist vind ik hem wanneer hij halfwas is en zo’n 30 cm. hoog en wanneer hij donkerrode bladeren produceert. Dat rood vertoont hij maximaal wanneer hij voldoende ijzer ter beschikking heeft, reden waarom ik zo nu en dan een Dennerle ijzertablet tussen zijn wortels geef.

Echinodurus kleiner bär.

De bloeistengel op weg naar het wateroppervlak.

Echinodurus kleiner bär.

Eerst groeit de steel omhoog en daarna zakt ie als gevolg van eigen gewicht weer naar het wateroppervlak.

Echinodurus kleiner bär.

De knoppengroep aan het eind van de steel.

Echinodurus kleiner bär.

De openstaande bloemetjes hebben een doorsnede van net iets meer dan een cm.

Echinodurus kleiner bär.

De jonge planten op de steel zitten vaak twee aan twee en ontwikkelen zich in razend tempo. Onder water: rood en boven water: groen.

Echinodurus kleiner bär.

Nogmaals: boven water: groen.

Het volgende is grappig om te zien: De jonge planten op de steel die zich boven water ontwikkelen zijn groen en de planten die zich onder water ontwikkelen zijn rood. Op 1 steel zitten dus een bovenwatervorm en een onderwatervorm. Zodra je de steel onder water dwingt worden de nieuwe bladeren op de bovenwatervorm ook rood en gaat de plant verder zich submers te ontwikkelen.

Ik heb de bloemsteel met de jonge planten maar even laten gaan en het blijkt dat er steeds een soort van tweelingplant op de bloemsteel zit. Deze kunnen straks bij het losmaken van de steel gescheiden worden en zo levert die ene bloemsteel dat 5 jonge planten op. Inmiddels, 4 weken na de eerste bloemsteel is zich nu een tweede bloemsteel aan het vormen. Nu wordt het weer een kwestie van keuze. Wil je jonge planten kweken of geef je er de voorkeur aan de bloemstelen af te knippen zodat de plant al haar energie kan steken in de ontwikkeling van nieuw blad?

In de natuur zakken de zwaarder wordende jonge planten op de steel door hun gewicht naar de bodem en trekken de wortels de jonge planten na verloop van tijd wel de grond in. Op deze manier kan de plant (de botanische soorten) zich in de natuur in zijn omgeving verspreiden. Uiteraard zullen er ook jonge planten van de steel afbreken en met de stroom worden meegevoerd wat ook een mogelijkheid voor de plant is om het verspreidingsgebied te vergroten.

Echinodurus kleiner bär.

Niet echt een kleine plant als je deze lengte in ogenschouw neemt.

Echinodurus kleiner bär.

Planten met veel blad van dit formaat horen niet echt thuis in kleinere en middelgrote aquaria.

Christel Kasselmann zegt over deze plant dat het een kruising is tussen E. parviflorus, E. barthii en E. uruguayensis. Ze beschrijft hem als een middelgrote, solitair toe te passen plant, die uitstekend geschikt zou zijn voor ook kleinere aquaria.

Zolang de plant halfwas is kan ik daar nog wel mee leven, maar wanneer de plant volwassen wordt en z’n maximale afmetingen bereikt, heb ik daar toch wel wat vraagtekens bij.
Het beeld van mijn aquarium wordt momenteel mede bepaald door een enorme Echinodorus kleiner bar, die iets rechts van het midden is gesitueerd. De stelen van deze plant inclusief blad zijn net iets minder dan 60cm. Ik heb bladeren van 28 cm. x 17 cm. gemeten. Dat heeft niks meer met “kleiner” te maken. Ik houd deze plant dan ook binnen de perken door de oudste bladeren steeds weg te halen. Het jonge nieuwe blad is rood, maar verkleurt weer naar groen naarmate het blad ouder wordt. De bloemstengel is nu circa 75 cm. lang.

Echinodurus kleiner bär.

Maar in een bak zoals de mijne komt de plant wel aardig tot z’n recht.

Echinodurus kleiner bär.

Een eerdere situatie in mijn bak. Mooie contrasten !!

Echinodurus kleiner bär.

In de huidige situatie in mijn bak is het een enorme plant geworden.

Alles met elkaar een waardevolle decoratieve plant voor het aquarium die mogelijkheden biedt om jonge planten te genereren die onder liefhebbers kunnen worden verspreid.

Echinodurus heeft ijzer nodig om de rode kleur te vertonen. Wanneer er niet genoeg ijzer aanwezig is, vervaagt de kleur van de aquariumplant. Het is verstandig om dan plantenvoeding met ijzer te geven zodat de kleur én de gezondheid van de aquariumplant weer aan kan sterken. Gebruik je ijzertabletten, zorg er dan voor dat deze dichtbij de wortels van deze aquariumplanten liggen zodat de plant de voedingstoffen ook daadwerkelijk op kunnen nemen.

Veel uiteenlopende Echinodorussoorten zijn te koop bij Aquarium-planten.com.

Translate »