Selecteer een pagina

Barclaya longifolia

Barclaya longifolia (Wall – 1827)

Wikipedia: behoort tot de familie van de Nymphaeaceae oftewel: waterlelies. Het is een waterplant die voorkomt in Zuidoost-Azië (Borneo, Birma, Thailand, Zuid-Vietnam, Zuid-Thailand, Sumatra) en in Nieuw-Guinea. Ze wordt gebruikt in aquaria. In het aquarium is deze soort een wat lastige plant doordat zij een aparte water samenstelling vereist, namelijk een hoge zuurgraad met een temperatuur tussen de 25-28 °C. Daarentegen stelt zij niet veel eisen aan de verlichting, Zij verlangt een voedingsrijke bodem. De bladeren van ca. 25 cm, met lange stelen van ca. 10 cm, komen samen in een soort rozet. De bladeren zijn smal en worden slechts 2-5 cm breed.

Deze plant is te koop bij Aquarium-planten.com

Barclaya longifolia.

Barclaya longifolia. Het begon met een kleine stek, hier nog op een voorlopige plek. Hij zal hier te groot worden.

Barclaya longifolia.

Barclaya longifolia. Tere dunne bladeren, bovenzijde groen, onderzijde licht roodbruin.

Het is een plant die al heel lang in de aquariumwereld bekend is en die ik als kleine jongen al in mijn aquarium hield. Dat klopt wel met de info die ik op het internet vind waar wordt gesteld dat deze plant in Europa sinds 1956 wordt ingevoerd. Het zal rond 1960 geweest zijn dat ik deze soort in mijn aquarium had. Tussen toen en nu is Barclaya longifolia een beetje uit de belangstelling geraakt want toen ik er een paar jaar geleden naar zocht kon ik haar nergens meer vinden. Het was tijdens ons bezoek aan de Belgische aquariumvrienden in december 2013, dat ik een groot exemplaar van deze plant in het aquarium van Alain de Beer zag staan, met verschillende kleine stekken er omheen. Hij vertelde dat dit de groene variëteit zou zijn en dat deze minder algemeen zou zijn dan de bruine variëteit. De stek die ik van hem kreeg had een kleine ronde knol. Ik heb deze in mijn aquarium geplaatst en er een kleiknol van Velda bij gestoken.

Barclaya longifolia.

Al in een vrij vroeg stadium maakte de plant haar eerste bloemstengel met knop.

Barclaya longifolia.

Hier is de plant ongeveer een half jaar oud, heeft circa 50 bladeren en op enig moment 4 bloemstengels tegelijk.

Barclaya longifolia.

Aan de onderzijde heeft de plant inmiddels al een aantal jonge scheuten ontwikkeld die waarschijnlijk al kunnen worden “geoogst”.

Het duurde slechts enkele dagen voordat de eerste bladeren zich begonnen te ontwikkelen. Het oude blad stierf af, maar het nieuwe kwam er in hoog tempo voor terug. Hoewel je in de literatuur vindt dat de plant zo’n 30 cm hoog wordt en de bladeren samen een soort rozet vormen, zie ik baladeren van soms wel 50cm. lang en inderdaad vormt de plant zelf een soort rozet. Na ongeveer een half jaar zag ik de eerste bloemstengel verschijnen en deze prikte door het wateroppervlak en ging open boven water. Nadat deze was uitgebloeid duurde het 3 weken voor de volgende bloeistengel verscheen en kort daarna weer een en nog een. Op enig moment zaten er aan de plant 4 bloemstengels. Hoewel het bleien de plant vaak energie kost die ten koste gaat van haar eigen groei kon ik dat bij mijn Barclaya niet concluderen. De plant bestond tijdens de bloei uit minsten 50 bladeren en ik zag geen terugloop tijdens de bloei. Zaad heb ik nog niet zien ontwikkelen en hoewel de plant bekend staat als een seizoenplant heb ik ook van dat verschijnsel nog niets kunnen merken. Maar wat niet is kan nog komen. Ik kreeg de plant in december en het is wanneer ik dit schrijf begin november. Ik ga de ontwikkeling volgen en zal zodra er iets te melden valt dit blog weer bijwerken.

Barclaya longifolia.

De bloemknop komt boven het wateroppervlak uit en is nog volledig gesloten. De bloem doet er circa 2 dagen over om volledig open te gaan.

Barclaya longifolia.

Na een dag (soms 2 dagen) boven water gaat de knop langzaam open.

Barclaya longifolia.

De bloem is circa 4 cm. in doorsnee en heeft een exotisch uiterlijk.

Barclaya longifolia.

De bloem lijkt te drijven op de schutbladeren die als een soort “drijvers” fungeren.

Voor nu is Barclaya longifolia voor mij een decoratieve, forse solitaire plant die fraai afsteekt tegen de Hygrophila balsamica tegen welke hij staat. De bloem is van uitzonderlijke exotische schoonheid en een lust voor het oog. Een plant die het wat mij betreft verdient om in ere te worden hersteld.

Krijgt jouw Barclaya geen bloemen en groeit deze niet naar de wateroppervlakte? Dan is de kans groot dat er te weinig voedingstoffen zijn. Voedingstoffen voor deze kwetsbare aquariumplant zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van bloemen. Extra bemesten kan zeker helpen.

Barclaya longufolia.

Hier nog een overzichtsfoto van de gehele plant waarbij de rozetvorm duidelijk is te zien. Een solitair die wel wat ruimte nodig heeft.

Translate »